INNOVATION OF FOOD PRODUCTS BASED ON LOCAL AGRICULTURAL PRODUCTS AS A STRATEGY TO OVERCOME STUNTING IN KAMAL VILLAGE
Keywords:
Jember, Stunting, Nutritious Food, Corn and Cassava Product ProcessingAbstract
Stunting is a serious problem of chronic nutrition faced by children in Kamal Village, which is caused by various factors such as economic conditions and understanding of nutritious food. This study aims to help reduce stunting rates through an innovation program from the Kamal Promahadesa team. The method of implementing this activity consists of several stages, namely literature studies, observations, counseling, and training in making nutritious food by utilizing local agricultural products in the form of corn and cassava. This activity involves strategic partners who are experts in their fields in implementing direct socialization and education to targets regarding the importance of balanced nutrition and effective parenting patterns. The results of the activities achieved show an increase in community understanding of the nutrition needed for toddler growth and development and help reduce stunting rates among toddlers. This program not only provides solutions to the problem of malnutrition, but also contributes to providing innovation in the use of local agricultural products, namely corn and cassava, which are demonstrated through training in processing nutritious food in the form of cassava nuggets and corn milk. This nutritious food processing innovation provides many benefits in adding new knowledge about how to process ingredients around to be healthier and more nutritious and easy to find and process at an affordable cost. This agricultural product processing innovation functions as a functional food that combines nutrients from cassava and corn to support the growth and development of toddlers in an effort to prevent stunting.
References
Agustinus. 2023. Edukasi Kesehatan Reproduksi dan Dampak Pernikahan Dini Sebagai Upaya Pencegahan Stunting. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat Nusantara. 4(3), 2558-2564.
Hasanah S, Handayani S, dan Wilti IR. Hubungan Sanitasi Lingkungan Dengan Kejadian Stunting Pada Balita di Indonesia (Studi Literatur). Jurnal Keselamatan Kesehatan Kerja dan Lingkungan. 2021;2(2):83–94.
Devianto, D. (2022). Pentingnya Pemenuhan Kebutuhan Gizi pada 1000 Hari Pertama Kehidupan. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 17(2), 123-134.
Sugianto, S. (2021). Kebijakan Pemerintah dalam Mengatasi Stunting: Pengembangan Budaya Sehat dan Strategi Kebijakan. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 15(3), 211-225.
Fitri J et al. 2022. Program Pencegahan Stunting di Indonesia: A Systematic Review. Media Gizi Indonesia. National Nutrition Journal.17(3): 281–292
Nenu, P., Ngura, E.T., Laksana, D. N. L. (2022). Upaya pencegahan stunting melalui pemanfaatan pangan lokal ubi untuk meningkatkan asupan gizi ibu hamil. Indonesian Journal of Early Childhood: Jurnal Dunia Anak Usia Dini, 4(1), 292-303.
Nurhayati, N., Asmawati, A., Ihromi, S., Marianah, M., & Saputrayadi, A. (2020). Penyuluhan gizi dan pelatihan pengolahan produk berbasis jagung sebagai upaya meminimalisir stunting di desa Labuapi Kabupaten Lombok Barat. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(5), 806-817.
Rahayu, T. H. S., Suryani, R. L., & Utami, T. (2022). Gambaran tingkat pengetahuan ibu tentang stunting pada balita di Desa Kedawung Kecamatan Susukan Kabupaten Banjarnegara. Borneo Nursing Journal (BNJ), 4(1), 10-17.
Sekarayu. 2021. Dampak Pernikahan Usia Dini Terhadap Kesehatan Reproduksi. Jurnal Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat (JPPM). 2(1), 37–45
Sulistiyani, T., Rachmawati, E., & Mufidah, L. 2022. Olahan jagung sebagai alternatif menu untuk balita. Jurnal Abdimas Akademika, 3(01), 31-38.
Susanti AI. 2019. Upaya Promotif dan Preventif tentang 1000 Hari Pertama Kehidupan untuk Mencegah Stunting pada Balita. Jurnal Pengabdian Masyarakat Al-Irsyad (JPMA) : 92-9.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ananda Farras, Haryo Wahyu Wibowo, Syafira Aulia Putri Ifanda, Fiona Ayu Wandari, Muhammad Ali Abilawa, Nor Maulana, Guntur Tristan Prana Raya, Devita Arifiani, Surya Fakhri Maulana, Annisa’ Iffah Nazihah, Hadziqul Abror

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Hak Cipta dan Lisensi
Penulis yang mempublikasikan naskahnya melalui Jukeshum: Jurnal Pengabdian Masyarakat menyetujui beberapa hal berikut:
- Hak Cipta atas naskah-naskah karya ilmiah di dalam Jurnal ini dipegang oleh Penulis.
- Penulis menyerahkan hak saat pertama kali mempublikasi Naskah karya ilmiahnya dan secara bersamaan Penulis memberikan izin/lisensi dengan mengacu pada Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License kepada pihak lain untuk menyebarkan karya ilmiahnya tersebut dengan tetap mencantumkan penghargaan bagi penulis dan Jukeshum: Jurnal Pengabdian Masyarakat sebagai media Publikasi pertama atas karya tersebut.
- Hal-hal yang berkaitan dengan non-eksklusivitas pendistribusian Jurnal yang menerbitkan karya ilmiah penulis dapat diperjanjikan secara terpisah (contoh: permintaan untuk menempatkan karya yang dimaksud pada perpustakaan suatu institusi atau menerbitkannya sebagai buku) dengan Penulis sebagai salah satu pihak perjanjian dan dengan penghargaan pada Jukeshum: Jurnal Pengabdian Masyarakat sebagai media publikasi pertama atas karya dimaksud.
- Penulis dapat dan diharapkan untuk mengumumkan karyanya secara online (misalnya pada Repositori atau pada laman Organisai/Institusinya) sejak sebelum dan selama proses pengumpulan naskah, sebab upaya tersebut dapat meningkatkan pertukaran citasi lebih awal dan dengan cakupan yang lebih luas.